ASAS-ASAS ISLAM MAUDUDI PDF

July 1, 2020 0 By admin

Asas-asas Islam has ratings and 50 reviews. Maududi’s classic treatise on Islam and how it transforms a person’s life. Fully updated in modern Englis. Al-Maududi – Asas-asas Uploaded by Al Aiman. Copyright: © All Rights Reserved. Download as PDF, TXT or read online from Scribd. Flag for. Asas-asas Islam Abu A’la Al-Maududi 3) Hakikat Islam 4) Hakikat Kufur -Semua manusia dilahirkan muslim (sudut fitrah) -Kufur i’tiqad-ingkar.

Author: Faekasa Fenrilabar
Country: Hungary
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 6 May 2013
Pages: 250
PDF File Size: 8.97 Mb
ePub File Size: 14.94 Mb
ISBN: 975-4-36623-460-1
Downloads: 17072
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulkis

Sayyid Abul A’la Maududi Urdu: Maulana Maududi merupakan seorang ahli falsafahsasterawandan aktivis yang aktif dalam pergerakan dan perjuangan Islam di seluruh dunia. Sebagaimana Qutb,Maududi merupakan tokoh pembangunan dan perjuangan Islam seluruh dunia. Beliau merupakan seorang sayyid, yang berketurunan Muhamad. Maulana Maududi anak bungsu dari 3 beradik lelaki. Maulana Maududi mendapat pendidikan di Madrasah Furqaniyahsebuah sekolah tinggi terkenal di Hyderabad yang dipanggil “Madrassah”, bukan sekolah Islam tradisional.

Kemudian melanjutkan pelajaran di Darul Uloom di Hyderabad sekejap sahaja kerana bapanya sakit. Mahir ber bahasa Arabbahasa Farsibahasa Inggeris ,dan bahasa ibunda Urdu. Tahun ,ketika usia 15, mula bekerja sebagai wartawan dalam surat khabar berbahasa Urdu untuk menyara kehidupannya. Tahunmenyandang jawatan editor surat khabar Tajyang diterbitkan di bandar Jabalpore sekarang negeri Madhya PradeshIndia. Beliau menggesa Muslim India berhijrah ke Afghanistan untuk mengelak pemerintahan British.

Zaman itu ,Maulana Maududi mula menterjemahkan buku berbahasa Arab dan bahasa Inggeris ke bahasa Urdu. Al-Jihad fi al-Islam merupakan karya termasyhur beliau. Bidang penulisan beliau ialah tentang Islamkonflik antara Islam dengan Imperialisme dan modenisasi.

Beliau mengemukakan penyelesaian Islam dan Islam ada jawapan bagi setiap permasalahan masyarakat Islam yang dijajah. Matlamat pusat pendidikan ini ialah melahirkan pelajar yang mempunyai falsafah politik Islam. Maulana Maududi mengkritik habis konsep-konsep Barat seperti nationalismepluralisme and feminisme di mana semua idea ini adalah alat Barat untuk menjajah umat Islam. Beliau mencadangkan dunia Islam berdikarijihad “berjuang” sehingga berjaya menegakkan negara Islam yang syumul. Maududi telah menterjemah dan mentafsir Qur’an ke bahasa Urdu dan menulis banyak artikel berkenaan udang-undang Islam dan kebudayaan masyarakat Islam.

  CONVERTER ARQUIVO RPT PARA PDF

Beliau terpilih sebagai Presiden Jamaat dan sekali lagi terpilih sehingga dan bersara dengan alasan kesihatan. Maududi tidak menyokong idea penubuhan negara Pakistan sebuah negara Islam yang terpisah daripada India. Beliau mula membina negara dan masyarakat Islam yang ideal sebagaimana wawasannya dahulu. Beliau tidak senang dengan dasar sekular dan mahu pemimpin Pakistan yang komited Islamik.

Maka Maulana Maududi ditahan dan dipenjarakan berikutan ucapan dan tulisannya yang mahukan Islam tulen. Tahunrisalah Maulana Maududi disebarkan yang mengkritik Ahmadiah sebagai tidak Maudjdi. Akhirnya menimbulkan rusuhan dan tunjuk perasaan di Pakistan. Mahkamah tentera menjatuhi hukuman mati ke atas beliau.

Beliau enggan merayu dan rela menerima ketentuan daripada Allah.

Sebaliknya merayu dibebaskan berucap. Namun kemudian kerajaan tentera tidak melaksanakan hukuman mati ke atas beliau.

Maulana Mahdudi mahu melaksanakan dasar-dasar Islam yang syumul, Islam sebagai cara hidup dan menolak cara hidup Barat. Islam adalah satu agama lengkap untuk umat Islam. Umat Islam mestilah menjadikan al Quran sebagai rujukan dan mengikut semua aspek kehidupan Nabi Muhamad. Konsep ini merupakan alasan utama beliau menentang perpisahan Pakistan daripada India. Baginya Islam boleh hidup, berkembang dan berkreasi di mana sahaja. Maulana Maududi mentafsir agama sebagai satu cara hidup dan ruang lingkup yang sempurna untuk semua aktiviti manusia.

  BUK456 DATASHEET PDF

Tiada asas-zsas antara dunia dan akhirat, antara orang Islam dengan bukan Islam.

(Aqidah) Asas Asas Islam Oleh Abul Ala Al Maududi

Beliau menentang konsep agama adalah milik peribadisatu dasar sekular. Baginya agama adalah asas-asax daripada masyarakat. Beliau mahu undang-undang Syariah dilaksanakan bagi semua rakyatmenggantikan undang-undang sivil yang tidak Islamik dan melaksanakan undang-undang jenayah hudud.

Maulana Maududi mengembara pada dan untuk mengembangkan Islam ke seluruh dunia.

Asas-Asas Islam /

Beliau mengerjakan haji dan membuat penyelidikan di Saudi ArabiaJordan termasuk JerusalemSyria dan Mesir antara dan menggesa al Quran diangkat sebagai panduan utama. Jenazahnya dikebumikan di Buffalo, tapi batu nesan peringatan dibina di Ichra di Lahore oleh pengikut setianya.

Maulana Maududi menulis lebih buah buku dan risalah dan lebih ucapan ucapan telah dirakam dan disebarkan. Tumpuannya ialah Tafsiretika, kajian sosial dan permasalahan perjuangan Islam.

Secara umum masyarakat Syiah menerima mududi Maududi yang berlatar belakang mazhab Sunnah secara positif. Pandangan politik dan teologi Maududi sealiran dengan politik dan teologi Syiah. Apa yang penting adalah perpaduan ummah.

Reviews: Asas-asas islam.

Maududi menentang ajaran Qadiani. Aliran Ibn Taimiyah sebuah asaw-asas Sunnah tradisional adalah bertentang dengan teologi Syiah. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.